By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Buitenschrijnwerk (ramen en deuren)

Algemeen

buitenschrijnwerk
©  Idem
www.idem-poorten.be
 
buitenschrijnwerk
 ©  Idem
www.idem-poorten.be
 
buitenschrijnwerk
 ©  Camba
www.camba-genk.be

Houten ramen en deuren dragen sterk bij tot het wooncomfort. Ze voelen altijd aangenaam warm aan en bezitten een hoge natuurlijke isolatiewaarde. Die koudebruggen en condensatie geen kans geeft. Bovendien isoleert hout ook doeltreffend tegen geluid, water en wind. Houten schrijnwerk is ook brandveilig: omdat hout eerst verkoolt, vertraagt het verder inbranden.

Welke houtsoorten?
Afrikaanse padoek, purperhart, bossé, tamme kastanje, Europees eikenhout, kosipo, iroko, dark red meranti, merbau, moabi, niangon, sapelli, sipo, tiama, tola, jatoba, itauba, afzelia, tatajuba, movingui, douglas, oregon pine, lorken ...
Raadpleeg ook de overzichtstabel Houtsoorten voor buitengebruik

Voordelen van houten ramen en deuren
Hout is uiterst flexibel. Het is bewerkbaar tot alle maten, vormen en profielen – van klassiek tot modern. U geeft uw schrijnwerk zo een nieuw kleurtje of behoudt de houtstructuur met een transparante afwerking. Bovendien is hout ook inbraakbestendig. Raakt het toch beschadigd? Dan is het gemakkelijk herstelbaar.
Houten buitenschrijnwerk : geïntegreerd afgewerkt, ecologisch en flexibel
Hoe buitenschrijnwerk beschermen tegen schokken?
Levenscyclusanalyse van een generisch houten raam

(Super)isolerend buitenschrijnwerk
De lambda-waarde (λ) drukt uit hoe houtmateriaal de warmte geleid. Hoe lager de waarde, hoe beter het hout isoleert. Voor hout gelden twee λ-waarden: 0,13 W/mK voor naaldhout en 0,18 W/mK voor loofhout.

Wilt u een extra hoge isolatie? Dan biedt superisolerend buitenschrijnwerk de oplossing. In combinatie met superisolerende beglazing is het warmteverlies dan minimaal. Zo bespaart u veel meer energie dan bij andere materialen. Vooral in lage energiewoningen of passiefhuizen maken superisolerende houten deuren en ramen het verschil.
Meer over de technische specificaties voor buitenschrijnwerk en glaswerk.
Technische specificaties voor houten buitenschrijnwerk (download STS 52.1)

Dimensionele toleranties
Meer over de fabricage- en plaatsingstoleranties op buiten- en binnenschrijnwerk.

Afwerking tegen UV en vocht
UV-licht en vocht vormen de grootste bedreigingen voor houten ramen en deuren. Daarom heeft buitenschrijnwerk een goede afwerking nodig. Hout onderhoudsintensief? De moderne technieken maakten komaf met dat vooroordeel.
Meer over de afwerking van buitenschrijnwerk

Technische specificaties (STS)
Technische specificaties voor houten buitenschrijnwerk (download STS 52.1) en
voor de bescherming en afwerking van houten buitenschrijnwerk (download STS 52.04.8)

 

buitenschrijnwerk   buitenschrijnwerk
© Engels 
www.engelsnv.be
  © Engels
www.engelsnv.be

top

Afwerking van houten ramen en deuren

buitenschrijnwerk
©  Engels
www.engelsnv.be
 
buitenschrijnwerk
©  Engels
www.engelsnv.be

Houten buitenschrijnwerk onbehandeld laten vergrijzen? Dat is geen goed idee. Het hout is dan onvoldoende beschermd tegen de weersomstandigheden. Vocht vervormt het, wat de wind- en regendichtheid van het hout op het spel zet. Met een constructieve bescherming zoals een luifel of dakoversteek kan het eventueel wel.

 

Een degelijke afwerking is dus aangewezen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Lasuren (C2- of C3-producten) zijn gepigmenteerde beitsen die beschermen tegen verblauwing en schimmel (dat laatste niet bij nieuwe C3-producten). Ze houden de houtstructuur zichtbaar. Lasuren zijn verkrijgbaar in talloze tinten.
    Meer over hoe C3-producten beschermen tegen verblauwing
  • Topcoats (CTOP-producten) bieden alleen bescherming tegen verblauwing. Hiermee werkt u het hout af met een halve of volledige film die de houtstructuur zichtbaar laat. Onder de benaming satijnvormende lasuur zijn topcoats verkrijgbaar in talloze tinten.
  • Verven dekken het houtoppervlak volledig af met een laag. Ze zijn niet transparant en maken de houtstructuur onzichtbaar.

Geïntegreerde afwerking
Dit is de klassieke methode om houten ramen en deuren af te werken. Een spuitinstallatie brengt een watergedragen dekkende verf of transparante beits tot in de kleinste hoekjes van het hout. Het resultaat is een afwerking die vaak pas na tien jaar of meer een eerste onderhoudsbeurt vraagt. Eén nieuwe laag volstaat dan voor vele jaren.
Meer over het onderhoud van houten buitenschrijnwerk

Welke afwerking voor welke houtsoort?

 

top